Enhver kan se, når en facade trænger til istandsættelse. Afskalninger, revner i pudsen, afsmitning eller almindeligt slid efter graffiti-afrensning taler sit tydelige sprog.
Men hvordan skal facaden istandsættes?
Grundlæggende savner vi – udførende, såvel som bygningsejere og rådgivere – dokumenteret viden om, hvordan materialer, henholdsvis facadesystemer interagerer med den enkelte bund over tid.
ATP Ejendomme stillede i 2013 velvilligt sin mere end 140 år gamle ejendom - Jagtvej 169C på Østerbro i København – til rådighed for et projekt, hvorunder ejendommens nordfacade og gavl blev opdelt i et antal “søjler”, der hver især blev afrenset og malebehandlet forskelligt.
Jagtvej 169 blev opført i 1870 som en del af Aldersro Bryggeri. Bygningen vedblev at huse bryggerivirksomhed frem til 1900, hvorpå der blev indrettet produktion af cigarer og cigarillos. I 1970’erne overtog Det Bedste-koncernen bygningen, inden ATP Ejendomme overtog ejendommen og gjorde den til hjemsted for en række liberale erhverv – frem til nedrivningen sidst i 2020.
Her er udvalgt i alt tre afrensningsniveauer og 11 gængse facadeprodukter til maleristandsættelsen – emulsions- og silikatprodukter – fra en bred vifte af fagets leverandører. Som under laugets andre to fuldskalaprojekter med vinduer, er der foretaget registrering af facadens tilstand inden istandsættelse – samt af de forskellige afrensningsgrader og malebehandlinger - efter udførelse. Arbejdet blev udført i august-september 2013.
I lighed med tidligere fuldskalaprojekter har en uvildig rådgiver – konsulentfirmaet Overfladeteknik – foretaget et årligt tilsyn af facaden. Under tilsynet er der foretaget registrering ud fra 8 forskellige parametre fra kulør- og glansændring til evt. skader på malingfilmen og tab af lagtykkelse. Resultaterne er blevet offentliggjort i tilsynsrapporter, der har kunnet rekvireres i Københavns Malerlaug, og som endnu kan downloades nedenfor – år for år.
Sidste registrering blev foretaget i marts 2020. Ud over konklusionerne af udviklingen fra 2019 til 2020, indbefatter sidste udgave af tilsynsrapporterne en samlet konklusion – hvis man da kan drage en sådan. Nogle produkter klarer sig flot på nogle af de registrerede parametre, andre står stærkt på andre parametre.
Man kan gå i dybden med det enkelte parameter ved at aflæse koderne på principskitsen af ejendommen – på rapportens midtersider. Facadens hvide felter er primært behandlet med emulsionsmalinger; de røde med silikatmalinger. Nederst er opremset de otte parametre fra A til H – nogle med en pointskala fra 0 til 3, andre med registreringer i procent. Et detaljeret indblik i hvert produkts “præstation” – kan fås ved at aflæse bogstavkoderne kombineret med talværdierne – facadeafsnit for facadeafsnit.
Onsdag den 21. august 2013 samledes parterne på Vibenshus Runddel og afslørede et 17×7 meter stort banner, der viste til alle forbipasserende, hvad der nu skulle ske med bygningsfacaden – over de kommende år.
Københavns Malerlaugs fuldskalaprojekt på Jagtvej 169 – ville ikke have været mulig uden finansiel medvirken fra Realdania og fra ejendommens ejer, ATP Ejendomme. Begge parter ser, ligesom Københavns Malerlaug, et perspektiv i at generere ny praktisk erfaring for rådgivere, entreprenører og bygningsejere – med henblik på at kunne rådgive mere sikkert og levere en højere kvalitet.
I december 2013 forelå tilsynsrapporten fra første år. Find den og de følgende rapporter nedenfor: