Tilbage til oversigten
23. marts 2018

Hvad SKAL vi med al den arbejdskraft?

Vi skal være parate til at møde robotterne, lød det i oldermandens beretning torsdag den 22. marts.

Hvad skal vi med al den arbejdskraft, når robotterne alligevel overtager vores arbejde

Sådan skarpt spurgte oldermand Per Vangekjær i sin beretning under Københavns Malerlaugs generalforsamling torsdag. Her ridsede han et fremtidsperspektiv op af et malerfag med fortsat ringere elevtilgang, sivende udenlandsk arbejdskraft og flere bygningselementer, der er overfladebehandlet ab fabrik – med andre ord et perspektiv af et fag i afvikling.

Per Vangekjær erkendte, at billedet kunne være en smule fortegnet.

– Men det er på tide, at vi provokerer hinanden til at komme ud af de vaneforestillinger, vi har drevet virksomhed ud fra igennem en hel generation. Vi har behov for at stille os selv det spørgsmål, om vi virkelig skulle være den eneste branche, der går ram forbi, når det gælder den teknologiske udvikling og de omvæltninger, der i øvrigt sker i samfundet omkring os. Selvfølgelig går vi ikke ram forbi! lød det.

Per Vangekjær så to veje for faget – hvis malermestrene ellers tør betræde dem: På den ene side ændre synet på, hvad malearbejde er – fra overfladeværn til forbrugsgode – på den anden side være de første til at tage robotterne og anden ny teknologi til sig. Og dét med de ændringer i fagets uddannelse, som udviklingen tilskriver.

Der skete ingen nyvalg under generalforsamlingen, der fandt sted hos Designmuseum Danmark, som de knap 50 freemmødte medlemmer bagefter blev vist rundt i.

arrow-left